Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Το αρχαιοτερο δεντρο του πλανητη μας..



Το γηραιότερο δένδρο του κόσμου που βρίσκεται ακόμη στη ζωή είναι ένα έλατο ηλικίας 9.550 ετών, και ανακαλύφθηκε στη Σουηδία από ερευνητές, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το πανεπιστήμιο της Ουμέα.

«Αυτή η εντυπωσιακή ανακάλυψη έγινε στο όρος Φούλου στο Νταλάρα», στο κέντρο της Σουηδίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του σουηδικού πανεπιστημίου.

«Είναι μεγάλη έκπληξη επειδή πιστεύαμε πως αυτός ο τύπος ελάτων είχε εμφανισθεί αργά στην περιοχή», δήλωσε ο καθηγητής Λέιφ Κούλμαν που συμμετείχε στην ομάδα των ερευνητών του πανεπιστημίου της Ουμέα.

Ως τώρα οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι τα δένδρα με τη μεγαλύτερη ηλικία, έλατα, ήταν 4.000 ή 5.000 ετών και βρίσκονταν στη βόρεια Αμερική. Το γηραιότερο καταγεγραμμένο δένδρο στον κόσμο ανακαλύφθηκε το 2004 ενώ οι Σουηδοί ερευνητές πραγματοποιούσαν μια απογραφή των ειδών στην περιοχή αυτή, διευκρίνισε ο καθηγητής Κούλμαν. Η χρονολόγησή του, με άνθρακα 14, έγινε σε εργαστήριο του Μαϊάμι, στη Φλόριντα.

«Αυτό ανατρέπει τις θεωρίες μας», τόνισε ο Κούλμαν, σύμφωνα με τον οποίο η ανακάλυψη αυτή θα επιτρέψει να κατανοήσουμε καλύτερα την κλιματική αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Web Analytics