Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Η Εξελιξη του ασυρματου ιντερνετ...


Επανάσταση στο ασύρματο 'Ιντερνετ χάρη στο WiMAX
Ελπίδες για ριζική αλλαγή στη χρήση του ασύρματου Ίντερνετ δημιουργούν οι επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που πραγματοποιούν επ' εσχάτων κολοσσοί του
Διαδικτύου, όπως η Google, στην τεχνολογία WiMAX

Δίκτυο WiMAX, που θα δημιουργηθεί στις ΗΠΑ από τον όμιλο Clearwire, απειλεί να καταστήσει πεπερασμένα τα υπάρχοντα καλωδιακά και τηλεφωνικά δίκτυα, ανοίγοντας το δρόμο για την κυκλοφορία δωρεάν τηλεφώνων της Google, που θα χρηματοδοτούνται από διαφημιστικά έσοδα.

Τεχνολογία WiMAX δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή σε 110 χώρες, με την περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού να κατέχει τα πρωτεία στην υιοθέτηση του καινοτόμου συστήματος. Η Νότιος Κορέα θεωρείται «επιτυχημένο μοντέλο», με 150.000 χρήστες WiMAX. Η τεχνολογία WiMAX επιτρέπει την ταχύτατη ασύρματη μετάδοση δεδομένων, όπως βίντεο και φωτογραφίες, σε αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων, αντίθετα από τις ασύρματες συνδέσεις Wi-Fi, με εμβέλεια μερικών δεκάδων μέτρων.

«Πρόκειται για Wi-Fi ντοπέ. Το μεγάλο στοίχημα αφορά την τοποθέτησή του από την Clearwire. Ο καταναλωτής δεν μπορεί παρά να ενθουσιασθεί με τη χαμηλή τιμή, τις υψηλές ταχύτητες και την αυτονομία που προσφέρει το WiMAX», λέει ο αναλυτής των εξελίξεων της Σίλικον Βάλεϊ, Ρομπ Έντερλε.

Το σύστημα WiMAX εκμεταλλεύεται το φάσμα ευρέων συχνοτήτων, για το οποίο η Google απέκτησε πρόσφατα άδεια από τις αμερικανικές ελεγκτικές υπηρεσίες. Οι συνδέσεις WiMAX είναι τόσο ταχείες και οικονομικές, που η Google θα μπορούσε να εισάγει στην αγορά Gphone, που θα προσφέρει τηλεφωνικές και διαδικτυακές υπηρεσίες, χωρίς χρέωση στο χρήστη. Η συσκευή θα καθίσταται κερδοφόρα για την εταιρία, χάρη στο διαφημιστικό υλικό, που θα μεταδίδεται στη συσκευή του χρήστη.

Αν και το δίκτυο Clearwire δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις ΗΠΑ για αρκετά χρόνια ακόμη, η ανακοίνωση αυτής της εβδομάδας δείχνει το δρομο προς το μελλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Web Analytics