Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Οι Χειμερινοι Ολυμπιακοι του 2014 σε ενα "Ελληνικο χωριο"....





Ένα ορεινό «ελληνικό» χωριό της Ρωσίας θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014. Πρόκειται για το χωριό «Κράσναγια Πολιάνα» (Κόκκινο Ξέφωτο) που θα αποτελεί τη βάση των αγώνων στο θέρετρο Σότσι στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

«Για πρώτη φορά η Ολυμπιάδα θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Μεγάλης Ελλάδας των αρχαίων Ελλήνων και του Βυζάντιου» - αφηγείται στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο 82χρονος δάσκαλος ιστορίας και διευθυντής του Ιστορικού- Λαογραφικού Μουσείου του «Κράσναγια Πολίανα» - Μπορίς Ντμίτριεβιτς Τσχομάρια.

Το χωριό «Κράσναγια Πολιάνα» επονομάζεται «ελληνικό» γιατί ιδρύθηκε το 1878 από τους δύο Πόντιους Έλληνες τον Μουράτ Ξανθόπουλο και τον Θεόδωρο Αθαναϊλοβ.
«Οι δύο αυτοί Έλληνες είχαν έρθει από την περιοχή Σταυρούπολη της Νότιας Ρωσίας περνώντας την μεγάλη οροσειρά του Καυκάσου. Την ίδια χρόνια έφεραν στο «Κόκκινο Ξέφωτο» όλους τους συγγενείς τους και φίλους τους. Από τότε το χωριό, παρόλο που κατοικείται και απ’ άλλες 22 εθνότητες διατηρεί έντονα το ελληνικό στοιχείο. Σήμερα στο χωριό Κράσναγια Πολιάνα κατοικούν περίπου 5.000 άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου 800 είναι ελληνικής καταγωγής.

Όπως υπενθυμίζει ο Μπορίς Τσχομάρια, η παρουσία του Ελληνισμού στον Εύξεινο Πόντο και στο Σότσι - Κράσναγια Πολιάνα ανάγεται στα μυθικά χρόνια και συνδέεται με τα ονόματα του Προμηθέα, του Φρίξου, του Ηρακλή, των Αργοναυτών και άλλων μυθικών ηρώων. «Περισσότερες από 75 Ελληνικές αποικίες ιδρύθηκαν σε όλο τον Εύξεινο Πόντο από τον 8ο ως τον 6ο π.Χ αιώνα και συμμετείχαν ουσιαστικά στην οικονομική, πολιτική και πολιτισμική ζωή της ευρύτερης περιοχής: Ιστρο, Κωσταντιανά, Κάλλατιδα, Σινώπη, Ηράκλεια, Δυοσκουριάδα, Ολβία, είναι μερικές μόνο από αυτές», - λέει.

Είναι γνωστό ότι στην ιστορία του τόπου πάντα παίζουν μεγάλο ρόλο κάποιες προσωπικότητες. Στο Κράσναγια Πολίανα είναι η Αλεξάνδρα Τσχομάρια, επί εξήντα χρόνια διευθύντρια του σχολείου μέσης εκπαίδευσης και ο αδελφός της Μπορίς Τσχομάρια που κατέγραψε την ιστορία του χωριού τους και φέτος κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Κράσναγια Πολιάνα».

«Ο τόπος μας λόγω του καλού του κλίματος ανέκαθεν ήταν το αγαπημένο ορεινό θέρετρο των τσάρων της Ρωσίας. Ο Νικόλαος Β’ είχε στο Κράσναγια Πολιάνα το εξοχικό του. Εδώ ερχόταν για το κυνήγι. Το σπίτι του ακόμα σώζεται και θα γίνει μικρός ξενώνας και εστιατόριο.

Το 1899 το Κράσναγια Πολιάνα συνδέθηκε οδικώς με το Άντλερ και το Σότσι και έγινε ακόμα ένας προσφιλής προορισμός για τουρίστες. Μετά ήρθε η Οκτωβριανή Επανάσταση και ο εμφύλιος πόλεμος.

Τη δεκαετία του ‘30 το Κράσναγια Πολιάνα άρχισε πάλι να δέχεται ως «τουρίστες» τους ανθρώπους της εξουσίας. Εκεί περνούσαν τις διακοπές τους ο Στάλιν ( 1935), τα μέλη της κυβέρνησης ο Καλίνιν, Βοροσίλοβ και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι, που από την μεριά τους συμβάλανε και στην ανάπτυξη της περιοχής. Στο Σότσι και το Κράσναγια Πολιάνα κατά τη δεκαετία του ’40 κατασκευάστηκαν πολλά κτίρια - σανατόρια - νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, ενώ την περίοδο του ‘50 άρχισε να κατασκευάζεται χιονοδρομική πίστα που σήμερα έχει φτάσει στα 5,1 χιλιόμετρα.

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το μέτωπο του Καυκάσου έφτασε σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων από το Κράσναγια Πολιάνα. Στο ιστορικό Μουσείο του χωριού υπάρχει μια αίθουσα αφιερωμένη στη συμμετοχή των Κρασνοπολιατών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σε αυτούς θυσίασαν τις ζωές τους στον αγώνα κατά του φασισμού.
«Στην λίστα με τα ονόματα είναι - 156 κάτοικοι - στρατιώτες που δεν γύρισαν πίσω και το αξιοσημείωτο είναι ότι 48 απ’ αυτούς ήταν Έλληνες.

Ο άλλοτε υπουργός Άμυνας της ΕΣΣΔ Αντρέϊ Αντόνοβιτς Γκρέτσκο (1903-1976) αγάπησε πολύ το θέρετρο και ερχόταν επί τριάντα χρόνια εδώ. «Ο στρατηγός και υπουργός άμυνας της ΕΣΣΔ (1968-1976) Αντρεϊ Γκρέτσκο ίσως είχε και ελληνικές ρίζες. Το επίθετό του «γκρέτσκο» μεταφράζεται από τα ουκρανικά «έλληνας» ενώ ο ίδιος γεννήθηκε στην Ουκρανία σε ένα χωριό της περιοχής Ταγκανρόγκ, όπου υπήρχε έντονο ελληνικό στοιχείο. Αλλά δεν το ψάξαμε ποτέ. Έτσι και αλλιώς με μας - τους Έλληνες διατηρούσε άριστες φιλικές σχέσεις, και βοήθησε με κονδύλια του υπουργείου του στην οικοδόμηση του νέου κτιρίου του σχολείου μας» - συνεχίζει ο Μπορίς Τσχομάρια

Σήμερα στο σύγχρονο σχολείο της Κράσναγια Πολιάνα φοιτούν πάνω από 550 παιδιά και 140 απ’ αυτούς είναι ελληνικής καταγωγής.
«Το ελληνικό στοιχείο σήμερα δεν κυριαρχεί στα μέρη μας, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο. Οι Έλληνες είναι η δεύτερη πληθυσμιακή ομάδα μετά τους Ρώσους. Η εκκλησία του Άγιου Χαραλάμπους ονομάζεται ακόμα «ελληνική» γιατί κτίσθηκε από τους Έλληνες το 1878 και ο πρώτος ιερέας - της εκκλησίας - ήταν ο Ιάκωβος Τριανταφυλλίδης».
Μαζί με τον Έλληνα Ιάκωβο Βλόντη που ήρθε από την μητροπολιτική Ελλάδα ιδρύσανε στο χωριό και το Ελληνικό Σχολείο που λειτουργούσε μέχρι το 1937 - την χρόνια που έκλεισαν όλα τα μειονοτικά σχολεία στην ΕΣΣΔ.

300 απόγονοι του ιδρυτή του Κράσναγια Πολιάνα
Οι ρίζες του μεγαλοεπιχειρηματία στο Σότσι, Γεωργίου Ξανθόπουλου ανάγονται στον ιδρυτή του χωριού Κράσναγια Πολιάνα - τον Μουράτ Ξανθόπουλο.
«Όταν το 1878 ο προ-προπάππους μου ξεκίνησε από την περιοχή Σταυρούπολη να βρει ένα καινούριο μέρος για να εγκατασταθούν, είδαν από ψηλά ένα ξέφωτο που κοκκίνιζε από τις τσουκνίδες που είχαν πάρει αυτό το χρώμα, έτσι δώσανε όνομα στο μέρος - Κόκκινο Ξέφωτο»- εξιστορεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 60χρονος Γιώργος Ξανθόπουλος, - ενθουσιάστηκαν πολύ από την ομορφιά του τόπου και έμειναν.

Το οικογενειακό δέντρο των Ξανθόπουλων μέχρι σήμερα αποτελείται από περισσότερα από 300 άτομα και πολλοί απ’ αυτούς συνέβαλαν αισθητά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Η οικοδομική επιχείρηση του Γ. Ξανθόπουλου είναι μια από τις μεγαλύτερες στο Σότσι και ο ίδιος είναι ένας από τα πιο ενεργά μέλη της ελληνικής κοινότητας της πόλης που αριθμεί περισσότερους από 6.000 χιλιάδες Έλληνες.
«Είναι τιμή για μας η φιλοξενία της Ολυμπιάδας του 2014. Σίγουρα η πόλη μας θα πάρει μια γοργή ανάπτυξη αλλά, πρέπει να προστατεύουμε το περιβάλλον μας, ανοίγοντας θέσεις εργασίας για τους νέους πρέπει να σκεφτόμαστε τι μέλλον τους επιφυλάσσουμε» τονίζει ο κ Ξανθόπουλος.

Οι νέοι δεν φεύγουν από εδω
Η 29χρονη Σοφία Ζέπος, κόρη του γνωστού Έλληνα του Σότσι Γιάννη Ζέπου, σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο «Μακεδονία» στην Θεσσαλονίκη, αλλά δεν έμεινε στην Ελλάδα. «Επέστρεψα για να διευθύνω την επιχείρηση του πατέρα μου που είναι μια ελληνική ταβέρνα» - λέει. Εδώ πρέπει να μείνουμε στα μερη μας.
Σημερα, λογω της Ολυμπιαδας η περιοχη παρουσιαζει μεγαλο οικονομικο
ενδιαφερον.

Οι Ελληνες δεν πρεπει να απουσιαζουν ουτε απο τα κεντρα εξουσιας
ουτε απο την επιχειρηματικη δραστηριοτητα δηλωνει η Σοφια Ζεππος.

Πηγη-ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Web Analytics