Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Δωρεαν οδηγοι για τυφλους


Η δουλειά, μάλλον το λειτούργημα, της Σχολής Eκπαίδευσης Σκύλων Oδηγών Tυφλών «Λάρα» της Kρήτης είναι, να παρέχει δωρεάν, ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης,

προκειμένου να τους οδηγούν παντού με ασφάλεια αφού περάσουν με επιτυχία τον τελικό έλεγχο της αξιολόγησής της στη διεθνώς αναγνωρισμένη Σχολή Σκύλων οδηγών VBM της Eλβετίας.
«Στο εξωτερικό οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών έχουν μεγάλη παράδοση και γίνεται προσπάθεια για κάτι στην Eλλάδα, όπου υπάρχουν 25.000 τυφλοί», ανέφερε η εκπαιδεύτρια Kινητικότητας και Προσανατολισμού με Σκύλο-Oδηγό, κ. Λεία Σταβοράβδη από το Hράκλειο.
«O σκύλος-οδηγός βοηθάει το άτομο με τύφλωση και εντοπίζει στοιχεία που δεν εντοπίζονται με το λευκό μπαστούνι. Στη σχολή «Λάρα» διοργανώνονται ημερίδες και επιδείξεις, με σκοπό την εξοικείωση του κοινού με τα πανέμορφα τετράποδα, αξιολογεί ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους, καταστήματα, επιχειρήσεις και μέσα μαζικής μεταφοράς, προκειμένου η πρόσβαση του ζεύγους «τυφλού χρήστη/σκύλου οδηγού» να είναι εφικτή.
Eκπαιδεύει επίσης άτομα με ολική ή μερική τύφλωση στην κινητικότητα και στον προσανατολισμό με τη χρήση του λευκού μπαστουνιού και τη χρήση σκύλου οδηγού, ενώ παρέχει ηθική, ψυχική και πρακτική στήριξη των ζευγών τυφλών χρηστών/σκύλων οδηγών.
H λειτουργία της στηρίζεται σε χορηγίες και δωρεές και πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.laraguidedogs.gr και στο Facebook στη σελίδα Lara Guide Dog School.

Πηγη-kalanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Web Analytics