Να μην πληρώσουν τα 4 δις. Ευρώ που πήραν ως στήριξη από τη Βρετανία και την Ολλανδία μετά την κατάρρευση των τραπεζών τους το 2008 αποφάσισαν σε δημοψήφισμα οι Ισλανδοί. Σε ποσοστό 58% οι κάτοικοι της χώρας αρνήθηκαν να επιστρέψουν το ποσό που έδωσαν οι δύο χώρες, προκειμένου να αποζημιωθούν οι επενδυτές της υπό κατάρρευση τράπεζας Landsbanki. Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι της Ισλανδίας απορρίπτουν για δεύτερη φορά συμφωνία αποπληρωμής και πλέον η υπόθεση οδεύει σε διεθνές δικαστήριο. Την αντίθεσή της στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εξέφρασε η πρωθυπουργός της χώρας Johanna Sigurðardóttir τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο «ο λαός της Ισλανδίας δεν θα μπορούσε να κάνει χειρότερη επιλογή». Η υπόθεση ξεκίνησε το 2008, με την κατάρρευση των ισλανδικών τραπεζών, καθώς –πέρα από τους κατοίκους της χώρας- περίπου 400.000 Βρετανοί και Ολλανδοί είχαν σημαντικές απώλειες από τις καταθέσεις τους τράπεζα Ιcesave, θυγατρικής της ισλανδικής Landsbanki. Στη συνέχεια, οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας αποζημίωσαν για τις απώλειες τους πολίτες τους, ζητώντας όμως στη συνέχεια τα χρήματα αυτά από την κυβέρνηση της Ισλανδίας. Αυτή, από την πλευρά της συμφώνησε συμφώνησε σε ένα σχέδιο αποπληρωμής του χρέους ύψους 3,8 δισ. ευρώ, το οποίο προέβλεπε επιβάρυνση για τον κάθε φορολογούμενο ύψους 100 ευρώ το μήνα για τα επόμενα 14 χρόνια. Μολονότι η συμφωνία εγκρίθηκε από τη Βουλή, ο πρόεδρος της χώρας αρνήθηκε να την επικυρώσει και παρέπεμψε το θέμα στους ψηφοφόρους, οι οποίοι απάντησαν για πρώτη φορά ότι δεν πληρώνουν σε ποσοστό 93%.
Συντριπτική υπεροχή του «όχι» δείχνουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Ισλανδία για τη συμφωνία αποζημίωσης Βρετανίας και Ολλανδίας για την υπόθεση της κατάρρευσης της τράπεζας Icesave το 2008, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
Τα νεα.gr
Σύμφωνα με μέχρι τώρα αποτελέσματα, με το 90% των ψήφων καταμετρημένο το 59,1% των ψηφοφόρων απορρίπτει τη συμφωνία ενώ το 40,9% την αποδέχεται.
Οι δύο αυτές χώρες είχαν αποζημιώσει 340.000 πολίτες τους με καταθέσεις στην ισλανδική τράπεζα με το ποσό των 3,9 δισ. ευρώ ενώ παράλληλα διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις με την Ισλανδία. Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη συμφωνία που τίθεται σε δημοψήφισμα καθώς η πρώτη είχε απορριφθεί από τους Ισλανδούς πολίτες με πλειοψηφία 93%.
Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία η αποπληρωμή θα γινόταν σταδιακά έως το 2046 με επιτόκιο 3% για τα 1,3 δισ. ευρώ που η Ολλανδία επιδιώκει να λάβει και με επιτόκιο 3,3% για το υπόλοιπο ποσό με το οποίο η Βρετανία έχει αποζημιώσει δικούς της πολίτες.
Μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Danny Alexander σε συνέντευξή του στο BBC εξέφρασε την απογοήτευσή του προσθέτοντας πως η χώρα του θα απευθυνθεί στα δικαστήρια. Ο Alexander συμπλήρωσε πως η βρετανική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση έναντι των Βρετανών φορολογουμένων να διεκδικήσει τα χρήματα. Η υπόθεση αναμένεται να επιλυθεί στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) στην οποία ανήκουν η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία.
Πηγή:www.capital.gr