Τρίτη 13 Μαΐου 2008
Μια χωρα εντελως δικτυομενη.....
Η επένδυση της Νότιας Κορέας στις νέες τεχνολογίες έχει δημιουργήσει μια ανεπτυγμένη οικονομία αλλά και τους πιο δικτυωμένους κατοίκους του πλανήτη.
Η χώρα αποφάσισε εδώ και αρκετά χρόνια να επενδύσει τεράστια ποσά στις νέες τεχνολογίες και υποδομές ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο και όπως φαίνεται πέτυχε. Η Νότια Κορέα είναι σήμερα η δέκατη πιο ανεπτυγμένη οικονομία του κόσμου, δίνοντας τη δυνατότητα για ακόμη περισσότερες επενδύσεις.
Σχεδόν 70 χρόνια μετά το τέλος της ιαπωνικής κατοχής, οι Νοτιοκορεάτες φάνηκαν αποφασισμένοι να ξεπεράσουν τους γείτονες τους σε ότι αφορά την εφαρμογή και υιοθέτηση καινοτομιών. Με αυτό το σκεπτικό η οικονομική και τεχνολογική δραστηριότητα στη Σεούλ θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τις οικονομικές μηχανές της χώρας την επόμενη δεκαετία.
Σε αντίθεση με πρωτοβουλίες άλλων χωρών που τελικά κατέληξαν στο κενό, η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στη Νότια Κορέα ήταν ένας θρίαμβος. Μάλιστα, ίσως οι κάτοικοί της να το παρακάνουν κάποιες φορές με την υιοθέτηση και χρήση κάθε νέας τεχνολογίας.
Σύμφωνα με ερευνητές, το 43% του πληθυσμού της χώρας έχει προφίλ στο Διαδίκτυο ή έχει δικό του blog, ενώ εννέα στους δέκα κατοίκους ηλικίας 18-24 ετών χρησιμοποιούν κάποιο κοινωνικό δίκτυο σε καθημερινή βάση. Τα παιχνίδια στο Διαδίκτυο είναι επίσης συνηθισμένη δραστηριότητα, με το πιο δημοφιλές αυτοκίνητο στη χώρα να μην είναι κάποια Ferrari, αλλά το Solid Pro, ένα μοντέλο αυτοκινήτου στο παιχνίδι Kart Rider.
Η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Ίντερνετ είναι μεταξύ 50 και 100 Mbps (στη Βρετανία είναι 4,6 Mbps), ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει πιλοτικά προγράμματα ταχυτήτων μέχρι και 1000 Mbps. Επιπλέον, οι Νοτιοκορεάτες πληρώνουν τα λιγότερα για Ίντερνετ από οποιονδήποτε κάτοικο του ΟΟΣΑ, περίπου 10 λίρες το μήνα για συνδέσεις που τους δίνουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν ολόκληρες ταινίες σε δευτερόλεπτα.
Οι Νοτιοκορεάτες είναι τόσο δικτυωμένο που κάποιοι κάνουν λόγο για «ψηφιακούς κατοίκους» ή «νέα ανθρώπινα όντα» αναφερόμενοι στη γενιά που γεννήθηκε και μεγαλώνει περιτριγυρισμένη από υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και gadgets. Στη Σεούλ λειτουργεί ήδη το πρώτο πλήρως δικτυωμένο σπίτι, προς το παρόν για λόγους επίδειξης μόνο, όπου τα έπιπλα συνομιλούν με τον οικοδεσπότη και το ψυγείο του θυμίζει τι να αγοράσει και πότε να πληρώσει τους λογαριασμούς.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι μέχρι το 2010 κάθε σπίτι θα είναι εφοδιασμένο με ένα I-Robi, ένα οικιακό ρομπότ που αναλαμβάνει να θυμάται όλες τις οικιακές υποχρεώσεις, να καλωσορίζει, να αποχαιρετά αλλά και να προστατεύει τους κατοίκους του σαν άγρυπνος φύλακας.
Αν και πολλοί θεωρούν ότι οι προσδοκίες της κυβέρνησης είναι υπερβολικά υψηλές, δε συμβαίνει το ίδιο με πολλές άλλες οικιακές εφαρμογές που χρησιμοποιούνται ήδη: Η μπροστινή πόρτα του σπιτιού ανοίγει με την αναγνώριση του… κινητού τηλεφώνου, τα φώτα και η τηλεόραση ανοίγουν με την είσοδο στο σπίτι, ενώ ταυτόχρονα ξεκινάει να παίζει το αγαπημένο CD.
Η υιοθέτηση της υψηλής τεχνολογίας σε όλους τους τομείς δημόσιας και ιδιωτικής ζωής ήταν ένα στοίχημα που η Νότια Κορέα, με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται να κερδίζει. Από τη στιγμή μάλιστα που η διείσδυση της φτάνει μέχρι το εκπαιδευτικό σύστημα και την εφαρμογή εκπαιδευτικών μεθόδων που στηρίζονται στη χρήση της, τίποτα δε δείχνει να μπορεί να ανακόψει την ανοδική πορεία αυτής της οικονομίας.
www.kathimerini.gr μ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου