Τρίτη, 17 Απριλίου 2012

Σε Αναζητουμε Δημητρη...



Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε 2 Απριλίου του 1948
στα Τρίκαλα και πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, χωρίς
τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε στα 16 του χρόνια,
καθώς διωκόταν για τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

Στην ίδια ηλικία ξεκινά την καριέρα του στο τραγούδι,
δίπλα στο Γιώργο Ζαμπέτα, τον οποίο μνημονεύει ως
μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα. Οπως έχει δηλώσει,
«ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος
με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους
υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα».

Σημαδιακή χρονιά για τον Δημήτρη Μητροπάνο είναι το
1966, μια και συναντιέται για πρώτη φορά με τον Μίκη
Θεοδωράκη, ο οποίος τον καλεί να ερμηνεύσει μέρη από
τη Ρωμιοσύνη και το 'Αξιον Εστί, σε μία σειρά συναυλιών
στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Το 1967 ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών με δύο
τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα και ακολουθεί μια σειρά από
μικρούς δίσκους που γίνονται πολύ σύντομα επιτυχίες.

Ο δεύτερος σημαντικός σταθμός στην πορεία του Δημήτρη
Μητροπάνου είναι το 1972, η χρονιά δηλαδή που κυκλοφορεί
"Ο Αγιος Φεβρουάριος" σε μουσική του Δήμου Μούτση και
στίχους του Μάνου Ελευθερίου, ένα έργο που θεωρείται πια

από τα κλασσικά της ελληνικής δισκογραφίας. Αμέσως μετά
έρχονται "Ο δρόμος για τα Κύθηρα" του Γιώργου Κατσαρού,
"Τα συναξάρια" του Γιώργου Χατζηνάσιου και στη συνέχεια,

οι συνεργασίες του με τον Σπύρο Παπαβασιλείου και τον
Τάκη Μουσαφίρη που δίνουν μεγάλες λαϊκές επιτυχίες.

Στη διάρκεια της πολύχρονης πορείας του στο ελληνικό τραγούδι,
ο Δημήτρης Μητροπάνος αναδεικνύεται ιδανικός εκφραστής του,
ερμηνεύοντας με τρόπο μοναδικό τα τραγούδια που γεννήθηκαν

από τη συνεργασία με πολλούς από τους σημαντικούς έλληνες
συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Απόστολος Καλδάρας,
ο Δήμος Μούτσης, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Σταύρος Κουγιουμτζής
, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Γιάννης Σπανός.

Η συνεργασία του με τον Μάριο Τόκα και τον Φίλιππο Γράψα έδωσε δύο δίσκους με τεράστια επιτυχία και πολλά αγαπημένα τραγούδια, ενώ η εκπληκτικής αποδοχής, πρόσφατη συνεργασία του με τον Θάνο Μικρούτσικο "Στου αιώνα την Παράγκα", σε στίχους Αλκή Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη, δίνει το σημερινό στίγμα του νέου ελληνικού τραγουδιού αλλά και καταγράφει την ποιότητα της ερμηνείας ενός μεγάλου τραγουδιστή.

Τέλος Δεκέμβρη του '97 κυκλοφορεί ο δίσκος "Ψάξε στ' όνειρο μας" με θεατρικά τραγούδια των Θάνου Μικρούτσικου - Λάκη Λαζόπουλου και ο Δημήτρης Μητροπάνος συμμετέχει με 3 τραγούδια.
Τον Δεκέμβριο του 1998, κυκλοφόρησε ο δίσκος του με τίτλο "Του έρωτα και της φυγής".
Το 2001 ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάζεται στο νέο του album "Στης Ψυχής Το Παρακάτω" με τον σπουδαίο δημιουργό Δημήτρη Παπαδημητρίου σε μια πολύ αξιόλογη δουλειά.
Τον Δεκέμβριο του 2005 ο Δημήτρης Μητροπάνος κυκλοφορεί ακόμη ένα δίσκο, με τίτλο 'Πες Μου Τ' Αληθινά Σου'. Το album, την παραγωγή του οποίου επιμελείται ο Ηλίας Μπενέτος, περιλαμβάνει 11 τραγούδια σε μουσική Στέφανου Κορκολή και στίχους των Νίκου Μωραΐτη και Ρεβέκκας Ρούσση. Πρώτο single είναι το 'Σβήσε Το Φεγγάρι'.

Δισκογραφία-Προσωπικοί Δίσκοι

1971 45άρια δισκάκια
1970 Λαϊκή παρέλαση
1971 Δημήτρης Μητροπάνος Νο1
1972 Άγιος Φεβρουάριος
1973 Ο δρόμος για τα Κύθηρα
1974 Νεκρικοί Διάλογοι
1974 Κυρά ζωή
1975 Σκόρπια φύλλα
1975 Τσιμεντένια πρόσωπα
1976 Λαϊκά '76
1977 Τα παιδιά της πιάτσας
1977 Ερωτικά λαϊκά
1978 Παράπονο
1979 14 Ζεϊμπέκικα
1980 Πορτραίτο
1980 Λαϊκά του σήμερα
1981 Τα συναξάρια
1982 Τα λαϊκά της νύχτας
1982 Τα 14 χασάπικα
1983 Λαϊκές στιγμές
1984 Τα πικροσάββατα
1984 Τα λαϊκά της νύχτας Νο 2
1984 Όταν μιλούν τα τέλια
1984 Ακόμα μια μέρα
1985 Τα νυχτέρια μας
1985 Για τα παιδιά
1985 15 χρόνια Δημήτρης Μητροπάνος
1986 Τα ζημιάρικα
1986 Αγάπη μου αγέννητη
1986 Τ' ανάρπαχτα
1987 Ένας καινούριος άνθρωπος
1987 16 από τα ωραιότερα τραγούδια μου
1987 Το δικό μας τραγούδι
1988 Καινούρια χρώματα
1989 Μια νύχτα στον παράδεισο
1989 Εμείς οι δυο
1989 Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του
1989 Πριν τελειώσει η νύχτα
1990 20 μεγάλες επιτυχίες
1990 Εσύ λέγε με έρωτα
1991 Στα ξενυχτάδικα της αγκαλιάς σου
1991 Μια νύχτα στο Λυκαβηττό
1991 Πάρε αποφάσεις
1992 Οι μεγάλες επιτυχίες
1993 Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό
1994 Η εθνική μας μοναξιά
1994 24 Ζεϊμπέκικα
1994 Παρέα μ' έναν ήλιο
1995 Τα 45άρια του Δημήτρη Μητροπάνου
1996 30 χρόνια Δ. Μητροπάνος, τα λαϊκά μιας ζωής
1996 ΖΟΟΜ '96
1996 16 χασάπικα
1996 Τα ερωτικά
1996 Τα πρώτα μου τραγούδια/1967-1975
1996 Στου αιώνα την παράγκα
1997 Ψάξε στ' όνειρό μας
1998 Τα μεγάλα λαϊκά
1998 Του έρωτα & της φυγής
1999 Εντελβάις
2001 Στης ψυχής το παρακάτω

Φιλικές συμμετοχές του Δημήτρη Μητροπάνου

Χρονιά Δίσκος Εκτέλεση Συμμετοχή στο τραγούδι
1987 Τέσσερις + Μία Αθηναϊκή Κομπανία Παράσταση
1988 Έλα γοριλάκι Λάκης Παπαδόπουλος Για να σ' εκδικηθώ
1991 Σήκω ψυχή μου, σήκω χόρεψε Νίκος Πορτοκάλογλου Κλείνω κι έρχομαι
1991 Ξημέρωσε Γλυκερία Σε λατρεύω
1991 Θα 'θελα να 'σουν εδώ Πασχάλης Τερζής Φίλε της νύχτας
1993 Ο παίζων Αθηναϊκή Κομπανία Η ζωή σου ο θάνατός μου
Μια νύχτα ακόμη
1993 Δίδυμα φεγγάρια Αλέκα Κανελλίδου Δίδυμα φεγγάρια
1994 Ανήσυχο βλέμμα Μαντώ Αδιόρθωτή μου αγάπη
1995 Έχω μια διαίσθηση Στέφανος Κορκολής Κάποιες φορές
1998 Σημάδια των καιρών Κώστας Στρατηγόπουλος Χθες
Ένα σημάδι
Η ξένη
1998 Σε μια χορδή Γιάννης Τσολακίδης Χαμένα Σαββατόβραδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Web Analytics